Drama

Kom maar op, met drama

Creëer en Leer/drama is een vernieuwende digitale methode voor spel en drama. De methode bevat lessen voor groep 1 tot en met 8. Middels de heldere én inspirerende filmpjes worden leerlingen uitgedaagd en kan iedere leerkracht zonder tijdrovende lesvoorbereiding direct aan de slag.

Met Creëer en Leer stappen leerlingen met plezier, kennis en vertrouwen in het drama avontuur.

Drama en creativiteit

Creativiteit voor iedereen is het motto van Creëer en Leer. In elke les staat daarom het creatieve proces centraal. Inspireren, vaardigheden aanleren en experimenteren dat is de cocktail waarmee leerlingen dat proces leren doorlopen. Creëer en Leer/drama bestaat uit:

  • Meer dan 280 lessen in een doorgaande lijn, gebaseerd op het SLO leerplankader.
  • Aanbod in alle spelvormen: van improvisatie, hoorspel en jabbertalk tot tableaus, objectenspel en acteerspel.
  • Met speciale werkvormen voor de kleuters.
  • Inclusief module om je favoriete lessen eenvoudig in een leerlijn te plaatsen.
  • Mogelijkheid om elke les op maat te maken, waardoor meer dan 2000 lesmogelijkheden ontstaan.
Methode Drama
methode drama thematisch

Thematisch onderwijs

Bij Creëer en Leer vinden we het belangrijk dat onderwijs motiverend en betekenisvol is voor leerlingen. Daarom zoeken we voortdurend aansluiting bij thema’s en onderwerpen uit andere leergebieden. Zoek je een les die aansluit bij de doelen van tijd, ruimte, natuur en techniek, mens en samenleving? Of wil je een les die past bij het seizoen, een feestdag of een actualiteit? Met de handige filters heb je ze zo gevonden. Lees meer op de pagina thematisch werken.

Verantwoord en deskundig

De auteurs van de methode zijn professionals, verbonden aan de lerarenopleiding en met ruime werkervaring in het primair onderwijs. Zij weten de nieuwste ontwikkelingen als geen ander om te zetten in aantrekkelijke lessen voor jouw klas. Wil je als team meer weten over de procesgerichte didactiek en drama? De auteurs zijn beschikbaar voor teamtraining en coaching.

methode drama deskundigheid
Methode Drama Actualiteit

Actualiteit en maatwerk

Maandelijks verschijnen nieuwe lessen zodat het aanbod actueel blijft. Bijzonder hieraan is dat de makers ook lessen maken op verzoek. Mis je een thema? Geef het door en wij ontwikkelen nieuw materiaal.

Les in bouwstenen

De lessen van Creëer en Leer hebben een vaste opbouw: oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en reflecteren. Voor elke fase biedt de digibordles didactisch materiaal variërend van aantrekkelijke filmpjes, verrassende afbeeldingen met kijkvragen, sjablonen en vragen ter reflectie. De methode sluit daarmee naadloos aan op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en het leerplankader van SLO.

drama les in bouwstenen
drama

Differentiatie

Kennis en vaardigheden worden bij Creëer en Leer in opbouwende moeilijkheid aangeboden. Omdat de lessen zijn opgebouwd uit losse bouwstenen, kan elke les worden aangepast aan het niveau en de behoefte van je groep of een individuele leerling.

Unieke tool: Maak je eigen kunstles

Creëer en leer biedt als enige kunstmethode de mogelijkheid om zelf lessen te maken. Dat doe je in drie stappen: 

  1. Ontwerp je eigen betekenisbouwsteen, compleet met afbeeldingen en kijkvragen. Voeg eventueel extra filmpjes van Youtube/vimeo of geluidsfragmenten toe.
  2. vul de les daarna met de bouwstenen van Creëer en Leer. Je kunt naar keuze vorm, werkwijze en onderzoeksbouwstenen toevoegen.
  3. Maak je les af met een eigen lesbeschrijving volgens de procesgerichte didactiek.

De zelfgemaakte les is onderdeel van je persoonlijke account. Je vindt hem terug bij ‘mijn lessen’.

pictogrammen drama

Materialen

Aanvullende materialen zoals afbeeldingen, sjablonen, werkbladen en opdrachten zijn eenvoudig uit te printen of op het digitale schoolbord te presenteren. Zo ook de pictogrammen, die je als aandachtspunten kunt ophangen in het speellokaal. Daarnaast wordt per les aangegeven welk materiaal je nodig hebt. In de bestellijst tref je ze gebundeld aan.

Mijn lesprogramma

Met Creëer en Leer maak je met één klik lessen favoriet en sleep je ze in ‘mijn lesprogramma’. Daardoor heb je als leerkracht altijd zicht op je programma.

De handige overzichten voor werkwijzen en vorm helpen je bij het samenstellen van een doorgaande leerlijn. En met de beschouwingsvragen die onderdeel zijn van elke les, kun je zien in hoeverre je lesdoelen zijn behaald.

pictogrammen drama

Keuzehulp

Aanvullende materialen zoals afbeeldingen, sjablonen, werkbladen en opdrachten zijn eenvoudig uit te printen of op het digitale schoolbord te presenteren. Zo ook de pictogrammen, die je als aandachtspunten kunt ophangen in het speellokaal. Daarnaast wordt per les aangegeven welk materiaal je nodig hebt. In de bestellijst tref je ze gebundeld aan.

Neem een gratis
proefabonnement!

Meer informatie over Drama op de basisschool? Neem eens een kijkje bij SLO leerplankader kunstzinnige oriëntatie.
Of klik door naar aanvullende informatie over de methode drama.

Lesideeën

Creëer en Leer/drama heeft veel lessen die aansluiten bij feesten, themadagen en seizoenen.

Leerlijn drama vorm

De methode drama heeft een heldere leerlijn die aansluit bij de tussendoelen van het SLO.

Leerlijn drama werkwijze

De methode drama heeft een heldere leerlijn die aansluit bij de tussendoelen van het SLO.

Vormgeving en drama

Gratis kennisclip over het vormgevingsmodel en drama.