Leerlijn Drama vorm

Vanaf groep 3 gaan leerlingen bij het vak drama spelen voor publiek, meestal de eigen klasgenoten. Creëer en Leer hanteert bij drama onderstaande leerlijn voor vorm. Vormaspecten kunnen dan het spel ondersteunen. Verticaal zie je welke vormaspecten in een bouw aan bod komen. Horizontaal kun je zien hoe de verschillende vormaspecten elkaar opvolgen door de schooljaren heen.

Voor het aanleren van een nieuw aspect, is beheersing van het voorliggende aspect vereist.
Herhaling van een vormaspect in combinatie met een andere bouwsteen voor betekenis en werkwijze/materie zorgt voor een beter begrip.

Kleuters

Kleuters spelen meer met elkaar dan voor publiek. De werkwijzes voor de kleuters zijn daarom gericht op onderzoek en spelplezier in plaats van op spelprestaties. Om die rede biedt Creëer en Leer bij de kleuters slechts 1 vormaspect aan: vorm bij kleuters.

Aantal doelen in een les

Creëer en Leer adviseert in groep 3 tot aan de Kerstvakantie maximaal 1 vormaspect per les aan te bieden. Na de Kerstvakantie kan dat aangevuld worden tot maximaal 2 vormaspecten per les. In de groepen 5, 6, 7 en 8 kun je maximaal 3 vormaspecten per les aanbieden.

Competentiegevoel

Voor leerlingen is het werken met een leerlijn ook prettig. Een leerlijn met duidelijke tussendoelen geeft een leerling het gevoel competent te zijn en competenter te worden. Het is daarom goed om de tussendoelen regelmatig te herhalen. Bepaal als leerkracht zelf welke tussendoelen je tijdens de les opnieuw aan bod wil laten komen. Omdat je alle lessen eenvoudig kunt aanpassen, maak je het aanbod precies op maat. Wil je meer weten over competentiegevoel? Bestudeer dan eens de theorie van Luc Stevens over pedagogisch klimaat.

Leerlijn Drama vorm voor groep 1 tot en met 8

Leerlijn drama - vorm

De leerlijn drama vorm en didactische bouwstenen

De verschillende onderdelen van de leerlijn vorm zie je op meerdere plaatsen terug in de lessen van Creëer en Leer. Op de filterpagina waar je eenvoudig kunt zoeken naar geschikte lessen. En op de lespagina in de vorm van didactische bouwstenen.

leerlijn drama vorm
Filterpagina

De onderdelen van de leerlijn vorm komen terug in de lestegel achter de blauwe ruit(en).

De les hiernaast bevat twee aandachtspunten voor vorm: gebaar en houding.

Het sterretje geeft het niveau aan. In de les hiernaast, voor groep 3-4, is dat niveau 1.

Leerlijn Drama vorm
Didactische bouwsteen

Op elke lespagina zie je een of meerdere vormaspecten van de leerlijn als didactische bouwsteen.

Klik je op de afspeelknop, dan wordt het vormaspect met een kort filmpje uitgelegd.

Klik je op de i van informatie dan zie je de omschrijving van het doel voor dit vormaspect.

Maak je eigen leerlijn drama

Bij Creëer en Leer kun je ook heel eenvoudig je eigen leerlijn voor drama samenstellen. Maak met onze app lessen favoriet en sleep ze vervolgens naar je eigen tijdlijn. Voeg een notitie toe of vink af als je de les gegeven hebt. Het overzicht printen kan ook. In het korte filmpje kun je zien hoe eenvoudig dat gaat.

Complete overzicht cultuureducatie

Misschien wil je ook van andere disciplines een leerlijn maken. Ook dat kan bij Creëer en Leer. Met één druk op de knop worden de leerlijnen van alle disciplines naast elkaar geplaatst. Zo zie je in een oogopslag je cultuurprogramma, maar ook welke kunstlessen op elkaar aansluiten. Een handig hulpmiddel voor kunst- en cultuureducatie.

PDF

Download het overzicht van de leerlijn drama vorm.

Leerlijn werkwijze

Bekijk ook de leerlijn werkwijze met de opbouw van spelvormen.

Pictogrammen

Print de pictogrammen die passen bij de didactische bouwstenen vorm.

De leerlijn drama vorm van Creëer en Leer sluit aan bij de tussendoelen van Tule/SLO

De leerlijn sluit ook aan bij de aanbodsdoelen van kunstzinnige oriëntatie (SLO).

Wil je meer weten over drama en de procesgerichte didactiek? Kijk dan eens bij methode drama.