Beeldende vorming

Beeldende vorming kun je leren

Kijk om je heen, bijna alles is vormgegeven. De kleren waar je in rondloopt, de meubels in je huis, de aankondiging van een concert op een reclamezuil, het geld in je portemonnee. Maar natuurlijk ook schilderijen in musea, beelden in de wijk, huizen, bruggen en parken. Bijna alles is vormgegeven.

Met de uitdagende methode voor beeldende vorming help je leerlingen bij de eerste stappen van het vormgeven. De bouwstenen met instructiefilmpjes voor leerkracht én leerling maken het lesgeven makkelijk en uitdagend tegelijk.

Creatieve vaardigheden

De methode beeldende vorming besteed speciale aandacht aan de creatieve vaardigheden. Want ook die kun je leren. Leerkrachten krijgen hiervoor filmpjes, werkvormen en spelletjes aangereikt.

Beeldende vorming in bouwstenen

De beeldende lessen van Creëer en Leer bestaan uit een creatieve opdracht en vier bouwstenen. Met de bouwstenen zet je de leerlingen aan tot het maken van hun eigen creaties. Je introduceert het onderwerp, geeft ze informatie over een beeldaspect, instrueert ze over een werkwijze en spoort ze aan tot het doen van onderzoek. Elke bouwsteen bevat ook vragen die je kunt gebruiken voor reflectie. De structuur van de les is voor leerlingen snel te begrijpen.

beeldende vorming in bouwstenen

De bouwsteen betekenis

Met de bouwsteen betekenis introduceer je het thema. Samen met de leerlingen bekijk je een kort filmpje of afbeeldingen over het onderwerp. Het kan over van alles gaan: de directe omgeving, geschiedenis, natuur, kunst, verhalen. Vaak sluit het onderwerp aan bij een leerdoel van een ander vakgebied. Voor de leerkracht wordt aangegeven bij welk kerndoel de inhoud van de les aansluit. Heel handig als je thematisch wil werken.

De bouwsteen vorm

De bouwsteen vorm geeft aan waar de leerlingen tijdens de uitvoering op gaan letten. Aan de hand van een kort filmpje bespreek je een beeldaspect. Dat kan gaan over kleurgebruik, ruimtesuggestie of compositie. Elk beeldaspect heeft een eigen pictogram. Goed te herkennen voor de leerlingen. In de toelichting lees je aan welk vormdoel je werkt en waar je als leerkracht op kunt letten.

De bouwsteen werkwijze

De bouwsteen werkwijze bestaat uit een kort instructiefilmpje. In het filmpje wordt een techniek uitgelegd: hoe knip je papier, hoe hanteer je een kwast, hoe boetseer je met klei? Van de meeste technieken bestaan filmpjes van opklimmende moeilijkheid, te herkennen aan de sterren. Voor de leerkracht is er aanvullende informatie over het doel van de bouwsteen en welk materiaal je voor de les nodig hebt.

De bouwsteen onderzoek

Elke les bevat ook een bouwsteen waarmee de creatieve vaardigheden van leerlingen wordt ontwikkeld. Korte filmpjes laten zien hoe leerlingen op ideeën kunnen komen. Creëer en Leer heeft hiervoor allerlei werkvormen zoals spelletjes en schetsopdrachten bedacht.

beeldende vorming aanpassen les

Bouw je eigen les

Bij Creëer en Leer staat de samenstelling van een les niet vast. Stel, je ziet een leuke les over dieren, maar de werkwijze bij de les – schilderen – heb je de week daarvoor al gegeven. Dan pas je de les eenvoudig aan, door schilderen te vervangen voor bijvoorbeeld tekenen met viltstift. Daardoor kun je elke les bij jouw wensen en de behoefte van de leerlingen laten aansluiten. Het aantal lescombinaties is oneindig.

Neem een gratis
proefabonnement!

Procesgerichte didactiek

Ontdek hoe je met de lessen van Creëer en Leer de creativiteit stimuleert.

Hoe werkt het?

Bekijk de filmpjes over de werking van de website en het gebruik van de lessen.

Lesideeën

Creëer en Leer heeft veel lessen die aansluiten bij feesten, themadagen en seizoenen.

Leerlijnen

De methode beeldende vorming heeft heldere leerlijnen die aansluiten bij de tussendoelen van het SLO.

Training

Creëer en Leer biedt ondersteuning bij het gebruik van de methode en verzorgd teamtrainingen in de procesgerichte didactiek.

Methode drama

Kijk ook eens bij drama, de andere methode van  Creëer en Leer.