Beeldende vorming

Kleur buiten de lijntjes, met beeldend

Creëer en Leer/beeldend is een vernieuwende digitale methode voor beeldende vorming. De methode bevat lessen voor groep 1 tot en met 8. Middels de handige én inspirerende filmpjes worden leerlingen uitgedaagd en kan iedere leerkracht, zonder tijdrovende lesvoorbereiding, direct aan de slag.

Met Creëer en Leer gaan leerlingen met plezier, kennis en vertrouwen hun beeldende ontdekkingstocht tegemoet.

Beeldende vorming en creativiteit

Creativiteit voor iedereen is het motto van Creëer en Leer. In elke les staat daarom het creatieve proces centraal. Inspireren, vaardigheden aanleren en experimenteren dat is de cocktail waarmee leerlingen het proces leren doorlopen. Creëer en Leer/beeldend bestaat uit:

  • Meer dan 500 lessen in een doorgaande lijn, gebaseerd op het SLO leerplankader.
  • Aanbod in alle beeldende technieken: van tekenen, schilderen, drukwerk en collage tot ruimtelijk construeren, plastisch vormgeven, textiel en digitale media.
  • Inclusief module om je favoriete lessen eenvoudig in een leerlijn te plaatsen.
  • Mogelijkheid om elke les op maat te maken, waardoor meer dan 3000 lesmogelijkheden ontstaan.
methode beeldende vorming

Thematisch onderwijs

Bij Creëer en Leer vinden we het belangrijk dat onderwijs motiverend en betekenisvol is voor leerlingen. Daarom zijn alle lessen gekoppeld aan thema’s van andere leergebieden. Zoek je een les die aansluit bij de doelen van tijd, ruimte, natuur en techniek, mens en samenleving? Of wil je een activiteit die past bij het seizoen, een feestdag of een actualiteit? Met de handige filters heb je ze zo gevonden. Lees verder op de pagina thematisch werken.

Verantwoord en deskundig

De auteurs van de methode zijn professionals, verbonden aan de lerarenopleiding en met ruime werkervaring in het primair onderwijs. Zij weten de nieuwste ontwikkelingen als geen ander om te zetten in aantrekkelijke lessen voor jouw klas. Wil je als team meer weten over de procesgerichte didactiek en beeldende vorming? De auteurs zijn beschikbaar voor teamtraining en coaching.

Methode Beeldend Actualiteit

Actualiteit en maatwerk

Maandelijks verschijnen nieuwe lessen zodat het aanbod actueel blijft. Bijzonder hieraan is dat de makers ook lessen maken op verzoek. Mis je een onderwerp? Geef het door en wij ontwikkelen nieuw materiaal.

Les in bouwstenen

De lessen van Creëer en Leer hebben een vaste opbouw: oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en reflecteren. Voor elke fase biedt de digibordles didactisch materiaal variërend van aantrekkelijke filmpjes, verrassende afbeeldingen met kijkvragen, sjablonen en vragen ter reflectie. De methode sluit daarmee naadloos aan op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en het leerplankader van SLO.

beeldende vorming in bouwstenen

Unieke tool: Maak je eigen kunstles

Creëer en leer biedt als enige kunstmethode de mogelijkheid om zelf lessen te maken. Dat doe je in drie stappen: 

  1. Ontwerp je eigen betekenisbouwsteen, compleet met afbeeldingen en kijkvragen. Voeg eventueel extra filmpjes van Youtube/vimeo of geluidsfragmenten toe.
  2. vul de les daarna met de bouwstenen van Creëer en Leer. Je kunt naar keuze vorm, werkwijze en onderzoeksbouwstenen toevoegen.
  3. Maak je les af met een eigen lesbeschrijving volgens de procesgerichte didactiek.

De zelfgemaakte les is onderdeel van je persoonlijke account. Je vindt hem terug bij ‘mijn lessen’.

Mijn lesprogramma

Met Creëer en Leer maak je met één klik lessen favoriet en sleep je ze in ‘mijn lesprogramma’. Daardoor heb je als leerkracht altijd zicht op je programma.

De handige overzichten voor werkwijzen en beeldaspecten helpen je bij het samenstellen van een doorgaande leerlijn. En met de beschouwingsvragen die onderdeel zijn van elke les, kun je zien in hoeverre je lesdoelen zijn behaald.

thematisch onderwijs
Materiaal beeldende vorming

Materialen

Aanvullende materialen zoals afbeeldingen, sjablonen, werkbladen en opdrachten zijn eenvoudig uit te printen of op het digitale schoolbord te presenteren. Per les vind je ook informatie over het benodigde materiaal en gereedschap. Liever alle benodigheden in één lijst? Download dan het overzicht.

Differentiatie

Voor leerkrachten die net starten met de methode zijn er ‘Alles in 1’ lessen. De opbouw van de les zit verpakt in één filmpje. Ideaal om kennis te maken met de didactische bouwstenen en de procesgerichte didactiek.

Wil je meer uitdaging voor de leerlingen of wil je de les op je eigen manier geven? Stap dan over naar ‘les in bouwstenen’. Je bepaald zelf welke bouwstenen je gebruikt en wanneer. Bovendien kun je de bouwstenen verwisselen. Met het aanpassen van de bouwstenen, maak je een les helemaal op maat zodat de inhoud perfect aansluit bij het niveau en de behoefte van je groep of leerling.

Beeldende vorming differentiatie
Materiaal beeldende vorming

Keuzehulp

Vergelijk je de lessen van Creëer en Leer met andere methodes? Dan kan onze keuzehulp handig zijn. Alles wat onze lessen uniek maakt, staat daar op een rijtje. Zo kun je snel zien of de lessen aansluiten bij de behoefte van jouw team en de visie van je school.

Neem een gratis
proefabonnement!

Procesgerichte didactiek

Ontdek hoe je met de lessen van Creëer en Leer de creativiteit stimuleert.

Hoe werkt het?

Bekijk de filmpjes over de werking van de website en het gebruik van de lessen.

Lesideeën

Creëer en Leer heeft veel lessen die aansluiten bij feesten, themadagen en seizoenen.

Leerlijnen

De methode beeldende vorming heeft heldere leerlijnen die aansluiten bij de tussendoelen van het SLO.

Training

Creëer en Leer biedt ondersteuning bij het gebruik van de methode en verzorgd teamtrainingen in de procesgerichte didactiek.

Methode drama

Kijk ook eens bij drama, de andere methode van  Creëer en Leer.