Bekijk het maar

Beeldaspectenspel: spelend leren

‘Bekijk het Maar’ is een kaartspel. Met de diverse types speelkaarten en activerende spelregels leren de spelers actief de beeldaspecten te herkennen, toe te passen en te analyseren. Dit gebeurt door het koppelen van speelkaarten met beeldende begrippen aan speelkaarten met afbeeldingen. Als er een match te maken valt, beargumenteert de speler de combinatie. Met een goede argumentatie verdient hij punten.

Met actiekaarten worden de spelers uitgedaagd om een beeldaspect te fotograferen of te tekenen. Joker-kaarten kunnen worden ingezet om met een eigen gekozen beeldaspect een match te maken. Bij het spelen van deze kaarten kunnen ze zelfs extra punten verdienen.

Wie goed oplet, leert van de andere spelers en kan met een slimme strategie in combinatie met kennis punten verdienen.

bekijk het maar

Verschillende manieren om al spelend de beeldaspecten te leren

Deze serious game kan op verschillende manieren worden gespeeld:

  • Beeldrijgen
  • Beeldbluffen
  • Bekijk het maar
  • Beelden uit je hand

De spelregels voorzien in tips om het spel tussen de colleges of lessen door te spelen.

‘Bekijk het Maar’ kan ook als toets gespeeld worden. Op voorwaarde dat het spel in het aanlooptraject meerdere keren is gespeeld.

Motivatie voor studenten

Het spel lokt actie, strategisch denken, luisteren, oordelen en spelplezier uit. En dat is een andere vorm van leren dan die we in het huidige onderwijs vaak tegenkomen. Al spelend leren ze de leerstof.

Door het spel in verschillende varianten te spelen leren ze op een actieve wijze de beeldaspecten. De spelregels dagen de spelers uit ,al spelend, met de leerstof bezig zijn. Ze leren niet alleen nieuwe leerstof maar herhalen deze tijdens de verschillende spelacties. En zo leren ze van en met elkaar.

De rol van de leerlingen of studenten is veranderd in die van spelers en expert in de beeldaspecten. De rol van de docent is veranderd in de rol van spelleider en jury.

Feedback van Sanne Schoenmakers, docent beeldende vorming ICT en media bij  de Kempel:

“Mijn studenten gaven aan dat ze dit spel graag vaker wilden spelen om beeldaspecten te oefenen, dat ga ik zeker meenemen in mijn planning voor de volgende keer”.

“Mooi om te zien hoe enthousiast studenten bezig waren met het bespreken en bepalen van de beeldaspecten, dit houd ik er zeker in!”

 

Prijs: € 19,95

Bekijk het maar: spelgegevens

  • Tijdsduur: ongeveer 60-80 minuten
  • Aantal spelers: 4-8
  • Diverse soorten speelkaarten: beeldende begrippen, afbeeldingen, teken-, fotografie- en helpkaarten
  • Meerdere spelregels en speltips
  • Doelgroep: studenten Pabo en Kunst & vormgeving, MBO en leerlingen VO

Spelregels

Download de spelregels of bekijk het filmpje hiernaast.


Meer weten over beeldaspecten in het voortgezet onderwijs? Kijk eens bij het CKV blog van Segbroek.