Thuisonderwijs basisschool

Gelukkig, de basisscholen mogen binnenkort open. Zoek je voor de komende week nog materiaal voor thuisonderwijs? Gebruik dan een van de gratis lessen beeldende vorming die Creëer en Leer heeft gemaakt.

Beelden maken aan de keukentafel

Wil je leerlingen thuis aan het werk zetten met een beeldende opdracht? Geef ze de link van deze webpagina. Het filmmateriaal geeft leerlingen voldoende uitleg om zelfstandig aan de slag te gaan. In de lesbeschrijving zit aanvullende informatie en een lijstje met benodigd materiaal.

Thuisonderwijs Basisschool

Thuisonderwijs basisschool:  groep 3 – 8

Schaduwspel
Lig jij ook weleens in bed, te kijken naar de schaduwen op de muur. Soms zie je daar vreemde wezens in. Griezelig? Valt best mee, als je weet dat ze ontstaan doordat het licht op een voorwerp valt.

Opdracht
In deze les maak jij je eigen schaduwwezen. Misschien is het een lieve schaduw, misschien een angstaanjagende. Dat hangt allemaal af van de vormen die jij gebruikt.

Lesbeschrijving

Thuisonderwijs basisschool: groep 3 – 8

Bosje bloemen
Een bosje bloemen, wie wordt daar nou niet vrolijk van? Lang geleden vonden ze bloemen in huis ook al mooi. Maar het was wel erg duur en bloemen verwelken snel. Daarom maakten kunstenaars schilderijen van vazen met bloemen. De schilders in de Gouden Eeuw waren daar heel goed in.

Opdracht
In deze les bekijk je werk van Hollandse meesters en maak je een eigen vaas met bloemen. Er is vast iemand die je daarmee kunt opvrolijken.

Lesbeschrijving

Bekijk meer bloemstillevens bij het Rijksmuseum

Thuisonderwijs basisschool:  groep 3 – 8

Wat mot je?
Weet jij wat het verschil is tussen een dagvlinder en een nachtvlinder? Nachtvlinders worden ook wel motten genoemd. Hoewel de meeste motten minder felle kleuren hebben, zijn ze zeker het bekijken waard.

Opdracht
In deze les ga je schilderen met verf die je zeker in huis hebt: koffie. Zoek maar eens uit wat je daar allemaal mee kunt doen. Daarna kun je de technieken gebruiken om je eigen nachtvlinder te maken.

Lesbeschrijving

Schooltv filmpje over dag- en nachtvlinders

Thuisonderwijs basisschool: 3, 4 en 5

Bij de tijd
Er zit een mannetje in de klok. Het mannetje wist de wijzer uit en schildert daarna een nieuwe wijzer. Daar doet het mannetje precies 1 minuut over. En zo verstrijkt de tijd.

Opdracht
In deze les bekijk je het kunstwerk van Maarten Baas. De klok hangt op schiphol. Maar er zijn veel meer klokken. Laat met je werkstuk zien dat jij, net als het mannetje in de klok, bij de tijd bent.

Lesbeschrijving

Website van kunstenaar Maarten Baas

Thuisonderwijs basisschool: 6, 7 en 8

Positief/negatief
Negatief is het nieuwe positief’. Deze uitspraak heeft alles te maken met de akelige ziekte Covid-19 en de testuitslagen. Als leerling wordt je daar volop mee geconfronteerd. En dan is het best lastig om positief te blijven.

Opdracht
Je bekijkt de verschillende betekenissen van positief en negatief. Je bekijkt ook hoe een tegenstelling in beeld kan worden gebracht. Dat ga je zelf proberen met een portret. Een flinke uitdaging waarin je contrast, zowel in kleur als vorm goed kunt gebruiken.

Lesbeschrijving

Meer inspiratie

Creëer en Leer biedt inspiratie voor alle themadagen, feesten en seizoenen.

Seizoenen

Kijk ook bij lesideeën voor de seizoenen. Met inspiratie voor beeldende vorming en drama.
Meer info over
het abonnement?