Lessen Halloween

Griezelen met geesten, sidderen met spoken. Halloween wordt ook in Nederland steeds meer gevierd. Tradtioneel gezien heeft Halloween alles te maken met het herdenken van de doden. Dat gebeurt op 1 november. De avond daarvoor is de heilige avond (hallows evening of halloween). Dan worden nare geesten verdreven. Met de lessen van Creëer en Leer voor drama en beeldende vorming maak je spoken aan het schrikken.

Griezelen en drama

Halloween is verbonden met thema’s als griezelen, angst, spoken en geesten. Spannend om over te spelen, Zo speel je met de kleuters oma’s griezelkasteel. De leerlingen van groep 3 en 4 kunnen een objectenspel doen met griezelplekken. Hoe klinkt een griezelschoolreisje in Jabbertalk? Met groep 5 en 6 kun je dat uitproberen. De leerlingen van de bovenbouw acteren een ontmaskering.

Geesten en spoken verbeeld

Ook met de lessen voor beeldende vorming kun je prima aansluiten bij Halloween. Kleuters tekenen heksen en spoken met houtskool. In de middenbouw maken ze maskers voor Halloween en de leerlingen van de bovenbouw verdiepen zich in de danse macabre. Bekijk de lesssuggesties.

Griezelige muziek

Muziek kan heel eng of onheilspellend klinken. Daar kom je al snel achter met de les ‘Bibberende instrumenten’ of de leerlingen maken een klankspel waar je kippenvel van krijgt.

Gratis Proefabonnement

Onderstaande lesideeën staan in uitgewerkte vorm, compleet met filmpjes, lesbeschrijving en sjablonen op de app van Creëer en Leer. Wil je eens zo’n complete les uitproberen? Schaf dan een gratis proefabonnement aan. Of neem een abonnement op een van onze methodes en krijg direct toegang tot alle lessen.

 

Gratis proefabonnement?

Lessen Halloween voor groep 1 tot en met 4

Lessen halloween drama groep 1-2
Halloween
Halloween
Halloween
lessen halloween drama groep 3-4
lessen halloween drama groep 3-4

Lessen voor groep 5 en 6

Halloween
lessen halloween drama
Halloween
Halloween
lessen halloween
lessen halloween drama
lessen halloween drama groep 5-6
Halloween
Halloween

Lessen voor groep 7 en 8

lessen halloween beeldende vorming groep 7-8
lessen halloween beeldende vorming groep 7-8
lessen halloween
Halloween
Halloween
Halloween
Halloween

Meer inspiratie

Creëer en Leer biedt inspiratie bij alle feesten, themadagen en seizoenen.

Sinterklaas

Vlak na Halloween komt Sinterklaas aan in Nederland. Ook dit feest biedt allerlei mogelijkheden voor lessen beeldende vorming en drama.

Thematisch werken

Wil je aanvullend materiaal voor de wereldoriënterende vakken? Kijk dan eens naar de digitale kennisbank Meloo Biebbox op de website van Leskracht.

Informatieve filmpjes nodig over Halloween? SchoolTV biedt meerdere filmpjes over dit thema.