Lessen Valentijn

Wist je dat Paus Gelasius in 496 na Christus 14 februari uitriep tot dag van de heilige Valentijn? Toch heeft het huidige feest, behalve de naam, daar niet zoveel mee te maken. De romantische liefde komt veelmeer van de dichtregels die in 1380 geschreven werden: ‘Want dit was op Sint-Valentijnsdag, als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen’.

Feest en traditie

Het feest kun je prima aangrijpen voor betekenisvol onderwijs. Speel met de jongste leerlingen het verhaal van Leo de Leeuw die versliefd is. Bespreek of je verliefd kunt worden op een robot, blijf dichtbij het gedicht en bestudeer hoe een pauw zijn vrouw kiest of maak kaarten die de leerlingen aan iemand die ze lief vinden kunnen geven. Met de leerlingen van de bovenbouw kun je verliefdheid koppelen aan de middeleeuwen met het oudste liefdeslied in Middelnederland: “Hebban olla vogala…’.

Proefabonnement

Onderstaande lesideeën staan in uitgewerkte vorm, compleet met filmpjes, lesbeschrijving en sjablonen op de app van Creëer en Leer. Wil je eens een les uitproberen? Schaf dan een gratis proefabonnement aan. Of neem een abonnement op een van onze methodes en krijg direct toegang tot alle lessen.

Gratis proefabonnement?

Lessen Valentijn

Lessen Valentijn
Lessen Valentijn
Lessen Valentijn
Valentijn
valentijn
Lessen Valentijn
Lessen Valentijn
Lessen Valentijn
Lessen Valentijn
Lessen Valentijn
valentijn

Wil je aanvullend materiaal voor de wereldoriënterende vakken, aansluitend bij Valentijn? Kijk dan eens naar de digitale kennisbank Meloo Biebbox op de website van Leskracht.

Filmpjes over Valentijnsdag vind je op de website SchoolTV.

Meer inspiratie

Creëer en Leer biedt inspiratie voor alle themadagen, feesten en seizoenen.

Kunst

Kijk ook bij lesideeën waarin het werk van kunstenaars centraal staat.