Lessen Sint Maarten

Het verhaal gaat Martinus van Tours, een soldaat, de helft van zijn mantel aan een bedelaar gaf. Daarna kreeg hij een droom en besloot hij als Christen verder te leven. Lange tijd had het feest dan ook een religieuze lading. Tegenwoordig is het bedelfeest ontdaan van godsdienst. Als bedelfeest lijkt het op Driekoningen en ook wel op Sinterklaas.

Zingend langs de deuren

In Nederland wordt Sint Maarten niet overal gevierd, en de viering is ook van plaats tot plaat verschillend. Maar, zingend langs de deuren, bedelen om snoep, bijgelicht door een lampion zijn bekende ingrediënten van het feest.

Lichtfeest

Met een les beeldende vorming kun je het feest extra aandacht en glans geven. Laat de leerlingen hun eigen lampion maken en bespreek als onderdeel van de les de betekenis van het feest en het belang van delen.

Gratis proefabonnement

Onderstaande lesideeën staan in uitgewerkte vorm, compleet met filmpjes, lesbeschrijving en sjablonen op de app van Creëer en Leer. Wil je eens zo’n complete les uitproberen? Schaf dan een gratis proefabonnement aan. Of neem een abonnement op een van onze methodes en krijg direct toegang tot alle lessen.

 

 

Gratis proefabonnement?

Lessen Sint Maarten voor groep 1 tot en met 8

Lessen Sint Maarten
Lessen Sint Maarten
Lessen Sint Maarten
Lessen Sint Maarten

Meer inspiratie

Creëer en Leer biedt inspiratie bij alle feesten, themadagen en seizoenen.

Sinterklaas

Vlak na Sint Maarten komt Sinterklaas aan in Nederland. Ook dit feest biedt allerlei mogelijkheden voor lessen beeldende vorming, muziek en drama.

Thematisch werken

Wil je aanvullend materiaal voor de wereldoriënterende vakken? Kijk dan eens naar de digitale kennisbank Meloo Biebbox op de website van Leskracht.

Informatieve filmpjes nodig over Halloween? SchoolTV biedt meerdere filmpjes over dit thema.